Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Història

2008_fotos016.jpg

Història de la festa de Sant Magí de Cervera

La festa de Sant Magí és un esdeveniment que reuneix tota la gent de Cervera al voltant d'un barri. Aquesta festa consisteix en el repartiment de l'aigua miraculosa del Santuari de Sant Magí de la Brufaganya, província de Tarragona (lloc del martiri del Sant) amb mules i cavalls carregats d'argadells guarnits amb boix.

Una Pregunta que sempre s'ha fet la gent de Cervera és d'on podia venir la devoció que hi ha a tota la ciutat, i concretament, al barri de Sant Magí per la figura d'aquest Sant.

Sant Magí era tradicionalment un sant molt venerat pel dominics. En el segle XIII frares d'aquesta congregació estaven plenament instal·lats a Cervera, ja que tenien un convent situat sota l'església parroquial de Santa Maria, en l'actual carrer Sant Magí i antigament carrer de la Vall de Predicadors. És de suposar que fou des del convent de Sant Domènec que s'inculcà la devoció per Sant Magí i que portà els veïns a demanar a l'Ajuntament que se'ls concedís un terreny en el pati del portal de la Vall per a edificar-hi la capella del Sant. Això fou l'any 1786. L'any 1787 els veïns anaren a veure el bisbe de Solsona perquè els donés el permís per edificar la capella. Aquell mateix any es posava la primera pedra i el 19 d'agost de 1790 el reverend Donat Cirera, prevere de la parròquia de Santa Maria, beneí la nova església.

Anteriors a la construcció de l'església s'han conservat uns goigs dedicats a Sant Magí impresos a la Impremta de la Universitat de Cervera el 1768.

També foren els dominics els que possiblement fomentaren el costum d'anar a buscar l'aigua miraculosa a les fonts de la Brufaganya on hi havia un convent sota l'advocació del Sant, de monjos de la mateixa orde.

Per anar a buscar l'aigua, es marxava de Cervera la matinada del 15 d'agost amb carros fins a Santa Coloma i des d'allà fins a les fonts de Sant Magí amb els animals (sense carros, ja que no hi havia camí), on s'omplien els càntirs que anaven dins els argadells dels rucs i de les mules. També es collia boix i espígol per guarnir l'església i el carrer. Després es feia la tornada per arribar a Cervera el dia 18, vigília de la festa, cap al tard.

No sabem exactament de quan arrenca aquesta tradició ni si primer hi havia la tradició d'anar a buscar l'aigua i d'aquí sorgí la iniciativa de construir l'església o a l'inrevés.

Actualment, la festa, tot i que ha canviat obligada pels nous temps, en essència continua fent-se igual. El dia 15, festivitat de la Mare de Déu d'agost, es va a Sant Magí de la Brufaganya a buscar l'aigua miraculosa, ara, però, s'hi va amb cotxes i camions, encara que des del 1992 s'ha pres la iniciativa de tornar-hi a anar a peu recorrent els antics camins de carro, acompanyats de gent que hi va amb bicicletes i amb cavalls. Un cop a Sant Magí, s'omplen els càntirs d'aigua i mentre els homes van a collir el boix, les dones i els nens cullen l'espígol que el dia de la festa tiraran a l'interior de l'església i al carrer omplint tot l'aire d'aquesta olor tant peculiar. El dia 18 d'agost cap al tard es fa l'entrada de l'aigua amb les mules i els rucs que porten els argadells guarnits amb boix, tal i com mana la tradició, i van acompanyats d'una banda de música que toca dues "havaneres" tradicionals, pròpies de la diada i un senyor que, vestit com el sant, obre la marxa. Aquesta comença a la plaça de l'Estació i va fins a la placeta de Sant Magí. L'endemà, dia de la festa i després de la missa que es fa a les 7 del matí, les bèsties, acompanyades altre cop per la banda de música i el sant fan un recorregut per tota la ciutat repartint l'aigua miraculosa.

La festa acaba amb jocs de cucanya per a tota la mainada després de dinar (que en el barri és un autèntic dinar de festa major) i ball pel jovent al vespre.

(Extret del llibre "GUIA HISTÒRICA DE CERVERA", editat a Cervera l'any 1993 pel CENTRE MUNICIPAL DE CULTURA).

2008_fotos021.jpg